Wielerclub viert 135-jarig bestaan

Op 1 juni 2017, over deze onderwerpen: Burgemeester
Koen en zijn fietsen

Naar aanleiding van haar 135-jarig bestaan rijden ruim 90 leden van Royal Antwerp Bicycle Club (RABC) dit weekend onder leiding van burgemeester Verberck naar Aigle in Zwitserland, waar de hoofdzetel van de UCI staat. Na vier dagen en 800 km ontmoeten zij UCI-baas Brian Cookson en Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische wielerbond.

Royal Antwerp Bicycle Club is de oudste wielerclub van ons land. "Na onze jubileumritten van Parijs naar Brasschaat ter gelegenheid van het 100- jarig en het 125-jarig bestaan is dit een nieuw hoogtepunt in de rijke clubgeschiedenis. En was voor mij meteen de aanleiding om me nog eens goed voor te bereiden op het sportieve vlak", zegt waarnemend burgemeester Koen Verberck (N-VA). Verberck is de voorzitter van de club. "Het was een kinderdroom om profwielrenner te worden. Die droom heb ik nooit kunnen waarmaken, maar ik ben wel een fervent fietser geworden."

De waarnemende burgemeester is al sinds 1989 lid van de club. "Toen mijn nonkel nog voorzitter was, vroeg hij me of ik zin had om in het bestuur te komen. Dat heb ik toen afgeblokt vanwege mijn gezin. Toen hij stopte, heb ik die taak toch op mij genomen. Ik heb mijn job beter leren indelen qua tijdsgebruik. Zo heb ik vaker tijd om te gaan fietsen."

Beslissingen

Het grotendeel van de belangrijke beslissingen die Koen Verberck al heeft genomen, zijn beslist op de fiets. "Tijdens ritten van 140 km heb je al eens tijd om over iets na te denken", lacht hij. "Ik voel me echt goed op de fiets en fietsen geeft me energie."

Zelf heeft hij een kleine collectie fietsen. "Zo heb ik een mountainbike, mijn huidige koersfiets, een oude en een stadsfiets. Het is zeker een dure hobby. Niet alleen op gebied van fietsen, de prijs kan vaak tot in de duizenden euro's oplopen, maar ook qua kledij. Maar ik vind fietsen zó leuk dat ik dat ervoor over heb."

Vriestemperatuur

Lange afstanden afleggen, is niet iedereen gegeven. "Je kan iemand op de beste fiets zetten, maar als het er niet in zit dan lukt het niet", lacht hij. "Deze fietstocht hebben we vorig jaar in mei aangekondigd, zodat onze leden alle tijd zouden hebben om zich voor te bereiden. Ook ik heb dat gedaan. In december, toen vroor het 3 graden onder nul, heb ik mijn eerste ritten van het seizoen gereden en die zijn mij enorm bevallen. Ik kijk echt uit naar het weekend."

Elixir d'Anvers

Meer dan negentig leden zullen dit weekend naar Aigle rijden. De tocht van bijna 800 kilometer is gespreid over vier etappes met als etappeplaatsen: Sedan (225 kilometer), Contrexéville (233 kilometer), Pontarlier (203 kilometer) en Aigle (125 kilometer ). De laatste avond sluit RABC hoog in de bergen af met een verdiend diner. "Onze gastheren, Cookson en Van Damme, zullen we vergasten op een bak Oude Caert en een fles Elixir d'Anvers. Onze stichter, Jacques-Emile 'Emile' De Beukelaer, was eigenaar van deze befaamde Antwerpse drank."

Het startsein wordt zaterdagochtend om 6 uur gegeven door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de Graaf Reusensdreef in het park van Brasschaat, ter hoogte van de hemelweide.


Copyright © 2017 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws - Kelly Coucheir

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is