Parkgemeente omarmt klassieke muziek en opera

Op 17 augustus 2015, over deze onderwerpen: Brasschaat Klassiek, Cultuur

De grote concerten van Brasschaat Klassiek en Brasschaat Opera brachten in totaal 4000 toeschouwers op de been. Beide concerten kregen bijzonder veel bijval van het publiek. Het uitzicht op het kasteel en de oude bomen werd gesmaakt door de vele muziekliefhebbers.

In de loop van vrijdag zag het weer er allesbehalve gunstig uit. De hevige regen maakte de opstelling erg moeilijk. Maar eens alles in gereedheid gebracht, was het gedaan met regenen. Robert Groslot bracht met zijn orkest Il Novecento het park in een feeërieke sfeer. Het publiek genoot van Rossini, Bizet en Tsjaikovski. Presentator Carl Huybrechts zorgde telkens voor een onderhoudende inleiding met aandacht voorla petite histoire.

Zaterdag zorgde het regenachtige weer ervoor dat maar duizend muziekliefhebbers naar het park afzakten. De afwezigen hadden ongelijk, want Brasschaat Opera was zo mogelijk nog van een hoger niveau dan Brasschaat Klassiek. De vier vocale solisten brachten een meerwaarde aan het orkest van Groslot. Werner van Mechelen, Liesbeth Devos, Anne Cambier en Hanne Roos brachten populaire aria's. Als apotheose zongen ze met z'n vieren samen een stuk dat Groslot zelf had gecomponeerd.

Elektriciteitspanne

Schepen van Cultuur Karina Hans (N-VA) was meer dan tevreden. "Jammer dat het weer zaterdag veel mensen thuis hield. Ik vernam van de vier vocale solisten dat zij het zelf een unieke ervaring vonden. Ze genoten zelf ook van het prachtige kader van het kasteel en de oude bomen. Tegen het einde was er even een elektriciteitspanne, maar dat kon het enthousiasme niet drukken", zegt de schepen.

Er wordt al aan volgend jaar gedacht, maar concreet is er nog niets afgesproken. "We willen eerst nog nagenieten van deze twee bijzonder mooie concerten. Vorig jaar begonnen we voorzichtig met één concert, ook met Il Novecento. Het succes van toen deed ons uitkijken naar meer. Vandaar deze twee concerten. We moeten op die weg voortgaan. Ik ben de organisatoren dankbaar, want dergelijke concerten kunnen wij met ons cultuurcentrum onmogelijk alleen aan", vindt de Brasschaatse schepen.

Voor deze concerten was de setting anders in vergelijking met vorig jaar. Het publiek keek toen op de Remise. Nu zat het publiek naar het kasteel van Brasschaat gericht. Dat werd tijdens de opvoeringen geregeld in een andere kleur beschenen.

Ook vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) was van de partij. "Ik heb dit idee enkele jaren geleden naar voren geschoven en ben heel blij dat het is uitgevoerd. Ik ben net zoals mijn vrouw een groot liefhebber van klassieke muziek. Iedere gemeente heeft wel iets met klassieke muziek, maar Brasschaat heeft zo'n prachtig kasteel en daar moest toch iets mee gebeuren", zegt Jambon.

Net als vele toeschouwers kijkt Jambon uit naar de editie van volgend jaar. Dat wordt al de derde keer dat er klassieke muziek in Brasschaat te proeven zal zijn.

Copyright © 2015 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is