"Munitiedepot is afgelegen en heeft geen ruimte of sanitair"

Op 20 oktober 2015, over deze onderwerpen: Militaire aangelegenheden

Volgens minister en gemeenteraadslid Jan Jambon (N-VA) zal Fedasil zeer waarschijnlijk kiezen voor het munitiedepot als plek om asielzoekers op te vangen. Schepen Luc Sevenhans (N-VA) is er fel op tegen.

Het munitiedepot bevindt zich voorbij Perron Noord, aan de linkerkant. Het ligt gedeeltelijk op Kapels grondgebied. Volgens Luc Sevenhans (N-VA), schepen van Communicatie en Militaire Relaties, is deze locatie helemaal niet in orde en kunnen er onmogelijk asielzoekers worden opgevangen.

"Van Defensie vernam ik dat er containers kunnen worden geplaatst, er is immers ruimte genoeg. In de bestaande gebouwen is er onvoldoende stroom aanwezig en is er helemaal geen sanitair. Ofwel wordt er dus snel gerenoveerd, ofwel investeert men in containers", zegt Sevenhans, die denkt dat de gebouwen niet onmiddellijk kunnen worden klaargemaakt. "Dan is Perron Noord een meer geschikte locatie, maar daar is juist een sociaal project van start gegaan."

In het Brasschaatse schepencollege verwacht men dat de asielzoekers er de eerste maand nog niet zullen zijn.

Kritiek op Facebook

In de munitiedepots bevindt zich al meer dan tien jaar geen munitie meer. De gebouwen worden sporadisch gebruikt om er trainingen te houden. Als er asielzoekers worden opgevangen, dan zal het Rode Kruis hiervoor zorgen.

Een probleem is de afwezigheid van openbaar vervoer van en naar de site. Het is een lange wandeling tot aan het centrum van Brasschaat. Ook de tocht naar Kapellen is lang. "Voor een open centrum is deze locatie dus zeker niet geschikt, alleen voor tijdelijke opvang zou het kunnen", aldus nog Luc Sevenhans.

Eerder werd in Brasschaat al gedacht aan de gebouwen van de civiele bescherming, aan de Pauwelslei in de wijk Driehoek. Daar is in principe steeds een aantal bedden beschikbaar, voor in het geval dat er zich een calamiteit voordoet en mensen uit hun huizen moeten worden geëvacueerd. Daar is wel openbaar vervoer in de onmiddellijke omgeving.

Dat de asielzoekers niet voor iedere Brasschatenaar welkom zijn, bewijst de Facebookpagina 'Geen asielzoekers in Brasschaat en Hoogboom'. Deze groep telde gisterenavond 165 leden. "Geen geld voor migratie als het eigen volk moet besparen", klinkt de boodschap die de groep uitdraagt.

Copyright © 2015 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is