Buurt bezorgd over bomenkap

Op 23 september 2017, over deze onderwerpen: Burgemeester
Bomen parkdreven

De strijd rond het kappen en vervangen van de bomen in twee grote dreven van het Park van Brasschaat lijkt nog lang niet begraven te zijn. De actiegroep 'Red de Parkdreven' heeft de gemeente officieel in gebreke gesteld wegens achterstallig onderhoud van de bomen. Honderden mensen namen gisteren deel aan een infowandeling die door de gemeente georganiseerd werd.

De duizenden bomen in het Park van Brasschaat liggen duidelijk heel wat inwoners nauw aan het hart. Op de informatieve wandeling die de gemeente gisteren organiseerde om de geplande werken te kaderen, kwamen ruim tweehonderd mensen opdagen. Het kappen van de twee dreven naar het Louis De Winterstadion en het kasteel zorgt voor heel wat beroering. De zomereiken en beuken worden normaal deze winter en in 2018 gerooid, in de plaats worden er nieuwe, jonge bomen aangeplant.

In gebreke gesteld

"Volgens experts blijkt echter dat 94 procent van de bomen nog perfect gezond is", werpt Pascal Van Dieren van het actiecomité Red de Parkdreven tegen. "Wel is het zo dat een 65-tal bomen dringend onderhoud nodig hebben. Het dood hout moet bijvoorbeeld weggehaald worden, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Daarom hebben we ook de gemeente officieel in gebreke laten stellen. Ze hebben tot eind oktober om in actie te schieten." Het actiecomité heeft overigens naar eigen zeggen nog andere argumenten gevonden om het vervangen van de bomen tegen te houden. "Blijkbaar huist er ook een laatvlieger, een bedreigde vleermuizensoort in de bomen. We gaan dus nog een extra milieueffectenrapport vragen", aldus Van Dieren. "Veiligheid is wel een argument, maar als er meer onderhoud zou gebeuren, zou er ook minder gevaar zijn."

Geen risico's nemen

De gemeente houdt voet bij stuk en wil de werken nog steeds uitvoeren. Alles samen kosten die zo'n 400.000 euro waarvan ongeveer 130.000 euro gesubsidieerd wordt. "We kunnen gewoon geen risico meer nemen", zeggen burgemeester Koen Verberck (N-VA) en schepen Dirk De Kort. "We hebben hier al genoeg incidenten gehad met omgewaaide bomen en takken. Het is absoluut niet de leukste beslissing, maar voor ons primeert de veiligheid. We hebben overigens wel degelijk onderhoud laten uitvoeren."

Landschapsarchitect Jan Moreels en Dirk Artois van ANB beklemtonen ook nog eens dat het rooien van de dreven noodzakelijk is. "Je kan alleen de echt zieke bomen kappen en ze vervangen door jonge exemplaren, maar die dreigen dan verdrukt te geraken waardoor ook je drevenstructuur verloren gaat. De jonge bomen gaan immers minder water en licht krijgen dan ze eigenlijk nodig hebben. De toestand van een aantal bomen is hier echt zorgwekkend, we moeten dus zeker ingrijpen."

Copyright © 2017 De Persgroep Publishing Het Laatste Nieuws - Toon Verheijen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is