Burgemeester denkt dat film toeristen zal lokken

Op 27 september 2016, over deze onderwerpen: Burgemeester, Toerisme
Het Torenhof decor in Hollywoodfilm

Het is zover: morgen, 28 september, gaat de Tim Burton-film Miss Peregrine's Home for Peculiar Children wereldwijd in première. Met kasteel Torenhof als decorstuk, verwacht Brasschaat fans die een glimp van het 'kindertehuis' willen opvangen.

In juli vorig jaar streek de Amerikaanse regisseur Tim Burton neer op de Bredabaan voor opnames van Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, een verfilming van het gelijknamige fantasyboek van schrijver Ransom Riggs. Die baseerde de locatie van zijn verhaal op Villa ­Nottebohm, een vervallen kasteel in Brecht. Maar daar mocht Burton niet filmen. Hoe hij exact in Brasschaat belandde, blijft tot vandaag een mysterie. Zelf heeft hij het in zijn interviews naar aanleiding van de release nu over 'een tip'. Na een lange zoektocht in het Verenigd Koninkrijk, had hij bij het zien van het leegstaand Torenhof meteen het gevoel dat dít een tehuis voor kinderen met speciale gaven kon zijn. In interviews is hij laaiend over de gastvrijheid die hij hier mocht ervaren. De crew had alleen last van de vele teken.

Vandaag staat het Torenhof er weer even leeg en verkommerd bij als tevoren, al staat er wel een bouwkraan die op restauratiewerken kan wijzen. Eigenaar Leo was gisteren niet huis. In tegenstelling tot de immense beveiliging in juli tijdens de opnames, stond de poort nu gewoon open. Johan Gubbels, die in het koetshuis achter het kasteel woont, herinnert zich de commotie van veertien maanden geleden nog, toen een complete moestuin en een levensgrote dinosaurus en olifant in buxus werden aangesleept. Burton voert het ­Torenhof als een volwaardig personage op.

Geen gratis filmvoorstelling

Veel Brasschatenaars denken dat ze een gratis filmvoorstelling krijgen, maar volgens waarnemend burgemeester Koen Verberck (N-VA) heeft filmmaatschappij Fox dit nooit beloofd. “Het is wel eens geopperd, maar zeker nooit beloofd. Het was wishful thinking. Ik verwacht wel dat deze film toeristen trekt. We willen er vanuit Brasschaat een en ander rond doen.”

Of een eenmalige openstelling van het domein niet mogelijk is? “Dat moeten we met de eigenaar bespreken.”

Met de teken moet Verberck lachen. “Ik moet mijn kinderen ook controleren als ze van de Chiro komen. Burton werkte met heel veel gras en groen op de set. Ik heb hem tijdens een setbezoek alleen van ver zien staan regisseren, maar niet persoonlijk ontmoet.” Verberck, die al van januari 2015 in het grootste geheim betrokken was bij de besprekingen, werd zelf geïnterviewd voor de behind-the-scenes. “Blijkbaar door een belangrijk regisseur die iets met Star Wars te maken had.”

De kinderen van de cast logeerden allemaal in hotel De Kroon in Brasschaat. Personeelsleden Junior, Babs, Inga en Domi kunnen niet wachten om de film te bekijken. “We dachten dat we gratis mochten, maar blijkbaar dus toch niet?”, zegt ­Domi. “Die kinderen - vooral Britten - hadden geen kapsones. Ze waren allemaal heel tof en logeerden hier met hun begeleiders. Fans van ­Burton kwamen in De Kroon cadeautjes en tekeningen afgeven voor de regisseur en de acteurs. Die hebben we netjes overhandigd aan de crew.”

Copyright © 2016 Concentra - Gazet van Antwerpen - Kristin Matthyssen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is