Brasschaat weet met zijn jongeren geen blijf

Op 10 augustus 2015, over deze onderwerpen: Gezin, Politie & Veiligheid

Uitgaan

Twee cafés zijn overlast minderjarigen beu en voeren leeftijdsgrens in

Brasschaat zit met een nijpend probleem: een gebrek aan uitgaansplekken voor jongeren. Dat lijkt de fout te zijn van de tieners zelf: ze zorgen voor zo veel overlast in hun vaste cafés, dat die een leeftijdsgrens gaan invoeren.

Ook al vindt het gemeentebestuur dat jammer. En ook al is het volgens het Gelijkekansencentrum mogelijk discriminatie.

b "Discriminatie? Dat kan wel zo zijn, maar daarom ga ik mijn zaak nog niet laten verloederen", zegt Jonathan Van Thielen, uitbater van 't Lof, al sinds 2002 een populair danscafé bij de jeugd in Brasschaat.

Zijn collega Jonas Mollet van café Den Bacchus klinkt even bitter: "De jongeren, vooral de 14- tot 18-jarigen, hebben geen respect meer. Ze laten glazen kapot vallen, roepen en tieren op het terras, plassen tegen de voordeur bij buurtbewoners en halen vandalenstreken uit in de omgeving."

En dat is nog maar het begin van de opsomming van wat de cafébaas, zelf nog maar 24, zoal te verduren krijgt in de latere uurtjes.

Zijn barman, Bart, valt hem bij. "Ze hebben hier op straat races gehouden met hun brommers.

Of ze lieten ze maar draaien zonder echt te vertrekken. Er zijn nachten geweest dat hier buiten om de tien meter een hoopje kots lag. En je kunt er niks tegen zeggen of het is ruzie."

Een klant, die ook in de buurt woont, pikt in: "Ik heb nooit geklaagd over overlast. Mij stoorde het niet. Maar ik heb wel een poort laten installeren omdat ze urineerden tegen mijn gevel en mijn voordeur."

Portier

Het gaat beide uitbaters niet alleen om de kennelijk zorgwekkende zeden van een aantal pubers.

Het schaadt ze ook commercieel.

"Vroeger stond hier om 21u al vijftig man", zegt Jonathan Van Thielen. "Nu komen de eersten pas na 23u, nadat ze zich hebben 'ingedronken' bij iemand thuis. Tegen dat ze hier arriveren, zijn ze al dronken en is hun geld bijna op." Jonas: "Ze nemen hun bier soms gewoon mee binnen. En ze jagen de oudere klanten weg."

"Er zijn er ook minder dan vroeger", zegt de uitbater van 't Lof. "De Antwerpse discotheken trekken precies minder volk en beginnen te mikken op de 16-jarigen.

Zo hebben wij steeds minder inkomsten, maar wel nog altijd de overlast."

Voor beide uitbaters is de maat vol. Den Bacchus zal vanaf september -18-jarigen weigeren, 't Lof krijgt een restyling en heropent op 12 september als een bar voor mensen vanaf 24, 25 jaar.

"Mensen die werken, geen scholieren of studenten. Een portier zal jongeren de toegang ontzeggen", zegt Van Thielen. "Of dat discriminatie kan zijn? Ik mag toch zelf wel beslissen wie er in mijn zaak binnenkomt?"

Jonas zegt dat de politie hem daarbij al geholpen heeft. "Als ik hen bel en zeg dat ik een probleem heb met een klant, komen ze die buitenzetten."

Er bestaat wel zoiets als discriminatie op basis van leeftijd.

"Over dit concrete geval kan ik niets zeggen, dat zouden we eerst moeten onderzoeken", zegt Patrick Charlier van het Federale Gelijkekansencentrum. "Een algemene regel is dat je individuele herrieschoppers mag buiten houden, maar niet zomaar een categorie van mensen. In dat geval is er een vermoeden van discriminatie."

Al houdt de wetgever er rekening mee dat bijvoorbeeld een discotheek kan gaan voor een louter volwassen publiek of alleen mensen in avondkledij toelaat.

Burgemeester: "input van jeugd"

Die zaak is dus nog onbeslist.

Wel duidelijk is dat de gemeente enigszins met de handen in het haar zit. Want de jongeren, keetschoppertjes of niet, moeten toch ergens terechtkunnen. Schepen van Gezin Karina Hans zei in deze krant al dat het prangend wordt.

Yves Hautekiets van de jeugdraad wil in gesprek gaan met de cafés.

Ook burgemeester Koen Verberckt (N-VA) betreurt hun beslissing: "Maar dit gaat om een privé-initiatief, om een keuze van de uitbaters. Het is een tijdlang uit de hand gelopen, dat klopt. Er zijn buurtbewoners hun beklag komen doen bij mij. Ik heb Den Bacchus ook een weekend gesloten nadat de uitbater niet was ingegaan op een uitnodiging voor een gesprek, terwijl de politie toen eens in één nacht drie keer is moeten uitrukken. Maar er zijn dan toch afspraken gemaakt en de laatste tijd ging het beter."

Volgens de burgemeester moet er voor eventuele nieuwe initiatieven eerst en vooral een impuls komen vanuit de jeugd zelf. "De input van bijvoorbeeld de jeugdraad is belangrijk.

Copyright © 2015 Concentra. Alle rechten voorbehouden - Gazet van Antwerpen - Dirk Hendrikx

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is