Bibliotheek beloont jonge poëten

Op 26 januari 2017, over deze onderwerpen: Cultuur
Bibliotheek Brasschaat

De Brasschaatse bibliotheek organiseerde voor de tweede keer een poëziewedstrijd waarbij de auteur een gedicht schrijft bij een beeld. Vorig jaar waren het de volwassenen, nu was de jeugd aan de beurt.

Het beeldmateriaal werd aangeleverd door landschapsfotograaf Bernard Casteleyn en de jongeren werden ingedeeld in drie leeftijdscategorieën. In totaal waren er 227 inzendingen. De winnaar bij de oudste groep, de jongeren van 15 tot 17 jaar was Benoît Legon. De laureaat kon zelf niet aanwezig zijn omwille van examens. Met zijn gedicht Zijn Lippen op Elkaar pakte hij de eerste prijs. Dat Benoït een echt talent is, bewees hij door ook de tweede plaats in de wacht te slepen.

In de leeftijdscategorie 11 tot 14 jaar ging de hoofdprijs naar Annabel McMullan. Zij haalde het met haar gedicht Onzichtbaar voor Arabella Appiah. Nick Boelaers, Anke Voorhelst en Mohamed Sylla gingen met de ereplaatsen lopen.

Ani Maktyan schreef met Niet te Stoppen het mooiste gedicht in de leeftijdscategorie 7 tot 10 jaar. De ereprijzen gingen naar Jonas Pien, Manu Van Uffelen, Lucas Dreesmann, Marie Heyrick, Keja Van Oostveld, Charlotte Van Praet, Coralie Bouwmeester, Lianne De Scheirder en Nore Vanalme.

De jury bestond uit dichter en leraar Daniël Billiët, Flore Keersmaekers van Jeugd en Poëzie, auteur en muzikant Wim Geysen, Kris Van den Bosch van de cultuurdienst en Goedele Horemans van de bib.

“In veel gedichten was te merken dat het voor onze jongeren geen makkelijke tijden zijn. In het winnende gedicht van de leeftijdscategorie 11 tot 14 jaar had de schrijver het over het onzichtbaar zijn voor zijn ouders. De jongere zit op een bank, maar wordt niet opgemerkt door zijn vader en moeder. Bij de kleinsten klonk het vaak iets vrolijker. Ani Maktyan maakte met haar gedicht Niet te Stoppen duidelijk dat de enige weg die omhoog is. We zijn heel blij met de grote respons. Alle Brasschaatse scholen werden bezocht en kregen uitleg en tips. Veel leerkrachten hebben moeite gedaan om hun leerlingen aan het schrijven te zetten. De kinderen konden ook een inspirerende workshop komen volgen in de bibliotheek. Die werd verzorgd door Peter Holvoet-Hansen en Noëlla Elpers van het Kapersnest”, verduidelijkt schepen van Cultuur Karina Hans (N-V).

Tentoonstellingswand

Vanaf vandaag, op Gedichtendag, zijn de winnende gedichten van de 24 laureaten met de bijhorende beelden te bekijken op de tentoonstellingswand van de bibliotheek. De werken hangen er tot half maart. De winnende gedichten werden ook samen met de beelden op postkaarten gedrukt. Die zijn aan kleine prijsjes te koop in de bibliotheek.

Copyright © 2016 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is