Aanbouw Rozenhoeve gered van sloophamer

Op 27 oktober 2016, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening
Rozenhoeve

De Rozenhoeve, het gebouw achter het gemeentehuis waar tot voor kort gemeentediensten zaten, wordt toch in zijn totaliteit bewaard.

Het gebouw zal in de toekomst worden ingenomen door de vzw Openluchtopvoeding. Er komt een brasserie waar mensen met een beperking tewerkgesteld worden. Om er een handelszaak mogelijk te maken, is een verruiming van de functies wel nodig.

“Gebouw A bevindt zich rechts van de voordeur en heeft een grote erfgoedwaarde. Het andere gebouw werd later aangebouwd en heeft niet dezelfde waarde. Er gingen stemmen op om dat gebouw af te breken. Van dat idee wordt nu afgestapt. Alle politieke partijen zijn het erover eens dat een afbraak van het gebouw zonde zou zijn. Nu behouden we een beeldbepalend gebouw”, legt schepen van Ruimtelijke Ordening Philip Cools (N-VA) uit.

“Het doel is de erfgoedwaarde van het totale gebouw te beschermen en tegelijkertijd de toegelaten functies te verruimen. Op deze manier wordt een ruimer draagvlak gecreëerd voor het behoud en het onderhoud van het waardevolle gebouw. Het nieuwe uitvoeringsplan voorziet de mogelijkheid tot een handelszaak in de hoeve”, voegt Cools er nog aan toe.

In een ver verleden was er in dit gebouw een antiekzaak gevestigd. Dat was toen tegen de regelgeving in, maar het werd al die tijd gedoogd.

De Rozenhoeve komt helemaal leeg te staan als het Nieuw Administratief Centrum (NAC) in gebruik wordt genomen. Tegen de verkoop en de opening van een sociale brasserie werd in het verleden al geprotesteerd door Open Vld. “Wij zijn niet tegen een sociale brasserie. Maar dit is concurrentie voor de handelszaken in het centrum van de gemeente”, zegt Myriam Van Honste van Open Vld.

Yves Heylen van de nieuwe liberale denktank Open Brasschaat gaat nog een stapje verder. Volgens hem ligt de weg nu open naar de oprichting van handelszaken in de Frilinglei zoals bijvoorbeeld nachtwinkels, cafés en een handel in tweedehandswagens.

Het Vlaams Belang betreurt de verkoop van het gebouw. “Het gaat hier over een charmant gebouw dat van de hand werd gedaan. Alles moet wijken voor de bouw van het NAC. Voor het NAC werd al heel wat verkocht, ik vrees dat de gemeente daar later spijt van zal hebben”, reageert Dimitri Hoegaerts van Vlaams Belang.

Brasschaat 2012 toonde zich wel tevreden met het behoud van het tweede gebouw.

Copyright © 2016 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is